
Nieuwe studie van YouGov vroeg meer dan 2.000 gebruikers van sociale media in Frankrijk en Duitsland naar hun mening over deze advertenties. Het blijkt dat de meeste mensen geen fans zijn. Maar liefst 57% zei dat ze helemaal geen gepersonaliseerde advertenties willen , of het nu voor producten of politiek is. Slechts 11% vond het goed dat hun persoonlijke gegevens werden gebruikt voor advertentietargeting.

Source: YouGov
Mensen krijgen vooral de kriebels als het gaat om het categoriseren op basis van inkomen, religieuze opvattingen of levensgebeurtenissen zoals zwangerschap of sterfgeval. Het voelt invasief aan en de meesten vinden dat het niet zou moeten worden toegestaan.
De manier waarop PPC werkt en ons online gedrag wordt gevolgd voor advertenties, doet ook wenkbrauwen fronsen. Of het nu gaat om wat we doen op sociale platforms of onze bredere internetactiviteit, een duidelijke meerderheid vindt dat dit soort toezicht niet mag worden gebruikt voor advertenties.
Politieke advertenties zijn een nog grotere zorg. Bijna de helft van de respondenten maakt zich zorgen dat deze gerichte advertenties de democratie kunnen schaden. In Frankrijk springt dat aantal naar 50%.
Een groot deel van het probleem? De meesten van ons hebben geen idee hoe PPC werkt en hoe onze gegevens later worden verzameld en gebruikt. Het gebeurt allemaal achter de schermen, met onze “toestemming” begraven in die lange algemene voorwaarden die we nooit lezen.

Source: YouGov
Dit gaat niet alleen over vervelende advertenties, bijvoorbeeld van de PPC-campagne. Er zijn reële zorgen over hoe deze targeting gemeenschappen kan polariseren, verkeerde informatie kan verspreiden en zelfs stemmen kan onderdrukken. En als we allemaal verschillende advertenties zien, is het moeilijk om een openbaar gesprek te voeren over hun beweringen.
Dus, wat kan er gedaan worden? Wij zijn van mening dat technologiebedrijven hun spel moeten opvoeren, ons meer controle moeten geven over onze gegevens en grenzen moeten stellen aan opdringerige surveillance. De EU heeft een kans om dit te realiseren met de Digital Services Act (DSA).
Uit onze peiling blijkt dat mensen klaar zijn voor verandering. De meesten willen onafhankelijke audits van algoritmen voor sociale media om de verspreiding van schadelijke inhoud te voorkomen. Velen willen ook meer transparantie over wie er achter de advertenties zit die we zien en hoe ze worden getarget.
Met grote verkiezingen in Duitsland in aantocht en de DSA op tafel, is dit het moment om deze zorgen aan te pakken. Deze peiling is slechts een momentopname, maar het is duidelijk: mensen zijn niet zo enthousiast over personalisatie als technologiebedrijven ons willen doen geloven. Is het tijd om opnieuw na te denken over hoe we online worden getarget?