
Wat is bedrijfslogistiek?
Bij bedrijfslogistiek draait alles om het beheren van de stroom van materialen, halffabrikaten en eindproducten, informatie en technologie, terwijl deze in de juiste hoeveelheid, op de juiste bestemming en voor een redelijke prijs worden afgeleverd. Het is van vitaal belang voor elk bedrijf dat zich bezighoudt met materiaalstromen, zelfs als deze niet de kernactiviteit zijn. Bedrijfslogistiek vereist informatie-uitwisseling, planning en coördinatie. Omdat het meestal gebonden is aan een specifiek bedrijf, is bedrijfslogistiek intern georiënteerd.
Bedrijfslogistiek is verweven met supply chain management. Veel mensen denken dat het synoniemen zijn; Dat is echter niet het geval. Hoewel de termen nauw verwant zijn, is supply chain management een breder begrip. Waar het bij bedrijfslogistiek gaat om één bedrijf, bestaat supply chain management uit vele bedrijfslogistieke systemen van verschillende onafhankelijke bedrijven.
Belangrijkste componenten van logistiek management
Functioneel logistiek beheer vereist strategische planning, voorraadbeheer, tijdige levering, informatie-uitwisseling en hoogwaardige klantenservice gericht op het bereiken van de hoogst mogelijke klanttevredenheid. Supply chain managers hebben geen gemakkelijke taak en moeten zich concentreren op al deze aspecten van logistieke planning en tegelijkertijd kostenbesparingen realiseren.
Voorraadbeheer
Elk bedrijf dat zich bezighoudt met fysieke goederen moet ernaar streven om effectieve managementtechnieken toe te passen. Voorraadbeheer is cruciaal en zorgt ervoor dat het bedrijf niet zonder voorraden van materialen, reserveonderdelen, halffabrikaten of eindproducten komt te zitten en dat er niet te veel voorraden in het magazijn zijn opgestapeld.
Er zijn veel technieken voor voorraadbeheer en geen van hen kan beweren universeel de beste te zijn, aangezien elk bedrijf andere behoeften heeft. Dit zijn de meest populaire technieken voor voorraadbeheer:
- Just In Time (JIT) is een systeem waarbij materialen, reserveonderdelen of eindproducten precies op het juiste moment bij de klant worden afgeleverd. Deze techniek minimaliseert de opslagkosten en verhoogt de efficiëntie, maar het kan storend zijn voor de klant wanneer er problemen zijn met tijdige leveringen. Dit model werd zwaar getest tijdens de COVID-19-pandemie en veel bedrijven over de hele wereld keerden zich ervan af of hebben het gedeeltelijk geëlimineerd nadat ze enorme economische verliezen hadden geleden door gebrek aan voorraden.
- ABC-analyse is een techniek waarbij aandelen in drie groepen worden ingedeeld op basis van hoe cruciaal ze zijn voor het bedrijf. Aandelen in categorie A worden met aandacht en prioriteit beheerd, terwijl aandelen in categorie C de laagste prioriteit krijgen.
- First In, First Out (FIFO) is een andere populaire techniek om zowel inkomende als uitgaande logistiek te beheren. Bij het toepassen ervan zijn de eerste voorraden die de opslagfaciliteiten zijn binnengekomen ook de eerste die deze verlaten. De alternatieve techniek voor FIFO is Last-In, First-Out (LIFO), waarbij de voorraden die als laatste in het magazijn zijn aangekomen, als eerste worden verzonden.
- Vendor Managed Inventory is een speciale techniek voor voorraadbeheer waarbij leverancier en klant de voorraden samen beheren. Deze techniek vereist het gebruik van technologie en een hoog niveau van vertrouwen tussen de partners.
- Dropshipping is erg populair in de e-commerce en verschilt van de eerder genoemde technieken doordat de voorraad de koper niet via de verkoper bereikt, maar rechtstreeks via de leverancier van de verkoper. De fysieke goederen worden niet opgeslagen op het terrein van de verkoper en bereiken zelfs nooit zijn faciliteiten. Deze techniek minimaliseert de opslagkosten en is zeer effectief, maar de verkoper loopt het risico dat de leverancier hem in de toekomst zal omzeilen en rechtstreeks met de uiteindelijke koper zal omgaan.
Over het algemeen is het nuttig om een kritiek voorraadniveau aan te houden, omdat het niet op tijd voldoen aan de vraag van de klant kostbaar kan zijn en zelfs de toekomst van het bedrijf in gevaar kan brengen.

Source: Depositphotos
Transport Management
Als het gaat om transportbeheer, moeten we het belang benadrukken van route-optimalisatie, met behulp van AI, GPS-tracking en realtime gegevens om vertragingen te voorkomen en lege kilometers te verminderen. Het kiezen van de juiste vervoerders, het onderhandelen over betere tarieven en het benutten van vrachtmarktplaatsen kan een aanzienlijke invloed hebben op de kosten en efficiëntie.
Bedrijven moeten zich ook richten op laadplanning, consolidatie van zendingen en het integreren van technologie zoals IoT en blockchain om activiteiten te stroomlijnen.
Duurzaamheid is een andere belangrijke factor, of het nu gaat om zuinige voertuigen, geoptimaliseerde verpakkingen of omgekeerde logistiek.
Ten slotte zijn risicobeheer en noodplanning cruciaal om een vlotte bedrijfsvoering te garanderen, ondanks mogelijke verstoringen zoals vertragingen in de toeleveringsketen of geopolitieke risico’s.
Effectieve klantenservice
Logistiek wordt steeds meer geautomatiseerd en er is een trend bij veel logistieke dienstverleners om klanten steeds meer als nummers te behandelen. Aan de andere kant willen de klanten zelf nog steeds persoonlijke aandacht bij het omgaan met logistiek. Dit staat in schril contrast met de manier waarop logistieke bedrijven ernaar streven logistieke processen te digitaliseren en te optimaliseren.
Toekomstig succes in de logistiek zal afhangen van het vermogen van een bedrijf om klanten te adviseren en logistieke oplossingen af te stemmen op hun specifieke behoeften, in plaats van simpelweg automatisering te vieren en iedereen dezelfde oplossingen aan te bieden.
Mijn ervaring is dat klanten verwachten dat ze iemand kunnen bellen in geval van vragen of problemen en dat ze met een echt persoon kunnen spreken, niet alleen met een chatbot.
Logistiek omvat het verplaatsen van materiaalstromen ter waarde van duizenden, tienduizenden, miljoenen of zelfs miljarden euro’s. Het is niet mogelijk om elke behoefte van elke individuele klant in overweging te nemen. Het is echter nog steeds belangrijk om ervoor te zorgen dat de focus op de klant niet verloren gaat in het streven naar automatisering.
Daarom is het verbeteren van de klantervaring en het opbouwen van betekenisvolle klantrelaties en het continu optimaliseren van processen de sleutel tot het bieden van een effectieve klantenservice. Hoe het ook lijkt, het is heel goed mogelijk dat de twee hand in hand gaan.
Het belang van logistiek in het bedrijfsleven
Nu we begrijpen wat logistiek is, begrijpen we ook de cruciale rol ervan in het algehele zakelijke succes. Het bedrijf kan het beste product of de beste dienst hebben, maar het kan allemaal tevergeefs zijn als ze hun klanten niet bereiken wanneer ze die nodig hebben.
Bedrijfslogistiek mag niet worden onderschat en een lagere prioriteit krijgen dan het creëren van producten of diensten, branding of verkoop.
Concurrentievoordelen
Een voorsprong behalen door logistiek is mogelijk en kan leiden tot een hogere omzet en een hogere klanttevredenheid, wat ertoe kan leiden dat een bedrijf hogere winsten kan behalen.
Veel online retailers kunnen hogere prijzen vragen dan hun concurrenten vanwege hun state-of-the-art logistiek. Klanten in de 21e eeuw worden steeds ongeduldiger en willen hun producten direct na aankoop. Ze eisen ook flexibiliteit bij het retourneren van producten waar ze niet tevreden over zijn, met een minimum aan vragen van de winkelier.
De bedrijven die erin zullen slagen de logistiek te stroomlijnen op een manier die zelfs de meest veeleisende klanten bedient, zullen de komende jaren de winnaars zijn.
Operaties optimaliseren
Logistiek ziet er in elk bedrijf anders uit. Het zal er anders uitzien in een productiebedrijf dat zich richt op het B2B-segment, een solopreneur die handgemaakte producten maakt en deze afzonderlijk naar eindklanten verzendt, en een bedrijf dat goederen onder zijn eigen merk uit China importeert, opslaat in de VS en ze uiteindelijk via Amazon aan klanten verkoopt.
Het stroomlijnen van logistieke processen is dan ook een proces op maat dat veel planning vereist.
Zorgen voor klanttevredenheid
Klanttevredenheid in de logistiek gaat niet alleen over het tijdig leveren van materialen. Elk bedrijf moet ernaar streven om zijn bedrijfslogistiek in de loop van de tijd te verbeteren en om dat te doen, moet het gegevens over leveringen verzamelen en feedback van klanten vragen en evalueren. Ervan uitgaan dat klanten tevreden zijn en alles in orde is omdat ze niet klagen, is kortzichtig. De manier waarop klanten de service ervaren, heeft een aanzienlijke invloed op hun loyaliteit en retentie.
De beoordeling van de klanttevredenheid moet continu en consistent worden uitgevoerd, niet slechts één keer per jaar of ad hoc wanneer het logistieke bedrijf al een daling van nieuwe orders of vertrekkende klanten registreerde.
Logistiek en effectiviteit van de supply chain
Logistiek en effectiviteit van de supply chain gaan niet alleen over het verplaatsen van goederen van punt A naar punt B. Het gaat erom ervoor te zorgen dat materiaal-, informatie- en financiële stromen soepel, efficiënt en tegen optimale kosten verlopen.
Bedrijven die deze aspecten beheersen, besparen geld en behalen een concurrentievoordeel, verbeteren de klanttevredenheid en worden weerbaar tegen verstoringen. Integratie van logistiek en supply chain management bouwt dus een langdurig marktvoordeel op.
Kosten verlagen
Om de winst te verhogen, kunnen logistieke bedrijven de prijzen verhogen, kosten besparen of beide doen. Omdat stijgende prijzen meestal niet goed werken bij klanten, geven logistieke bedrijven over het algemeen de voorkeur aan kostenbesparende strategieën.
💡Logistieke bedrijven kunnen kostenbesparingen realiseren door transportroutes te optimaliseren, zendingen te consolideren en de juiste mix van vervoerders te kiezen om kosten en snelheid in evenwicht te brengen. Magazijnefficiëntie speelt ook een sleutelrol, of het nu gaat om beter voorraadbeheer, automatisering of het verlagen van opslagkosten.
Benadrukt moet worden dat de kostenbesparing kan leiden tot een waargenomen slechtere klantenservice, alsof het, als het verkeerd wordt gedaan, kan leiden tot verlies van klanten.

Source: Depositphotos
De impact van technologie op de logistiek
Technologie heeft een steeds grotere impact op de logistiek. De rol van automatisering en analyse bij het stroomlijnen van logistieke processen mag niet worden onderschat en elk logistiek bedrijf zou ze tot hun topprioriteiten moeten maken als het de komende jaren wil overleven.
Uitdagingen in logistiek management
Terwijl klanten steeds vaker de voorkeur geven aan frequentere leveringen in kleinere hoeveelheden, streven logistieke bedrijven naar kostenoptimalisatie en geven ze de voorkeur aan minder frequente zendingen in grotere volumes.
Digitalisering en de groeiende interconnectiviteit van de wereld door middel van technologie stellen logistieke bedrijven verder in staat om geografisch afgelegen klanten te bedienen, waardoor een nog grotere behoefte ontstaat aan technologische integratie en het optimaliseren van het voertuiggebruik.
Toekomstige trends in bedrijfslogistiek
Klanten die snellere en tijdige leveringen eisen, zijn een standaard geworden in logistiek en supply chain management. De laatste tijd worden logistieke bedrijven steeds meer dan alleen exploitanten van voertuigen en magazijnen die vracht over de hele wereld vervoeren. Logistieke bedrijven verschuiven naar een rol van consultants, die hun klanten helpen hun bedrijf efficiënt te plannen en ervoor zorgen dat hun algemene bedrijfsdoelen worden bereikt.
Tegenwoordig geven veel klanten niet alleen om winst. Duurzaamheid wordt voor hen steeds belangrijker. Logistieke bedrijven kunnen voldoen aan de duurzaamheidsdoelstellingen en ESG-normen van hun klanten door groenere transportopties aan te bieden met een vermindering van de ecologische voetafdruk.
Geopolitieke verschuivingen en verstoringen van de toeleveringsketen zullen bedrijven er ook toe aanzetten om hun inkoop te diversifiëren en veerkrachtigere logistieke netwerken op te bouwen. Succes in de logistiek hangt af van het evenwicht tussen digitale transformatie en gepersonaliseerde, klantgerichte service.
Conclusie: de rol van logistiek in zakelijk succes
Logistiek is een cruciaal onderdeel van elk bedrijf. Het gaat erom te zorgen voor vlotte materiaal-, informatie- en financiële stromen en tegelijkertijd de kosten en efficiëntie te optimaliseren. Het is niet beperkt tot productie- of distributiebedrijven: zelfs bedrijven die geen fysieke goederen verwerken, van banken tot marketingbureaus, hebben logistieke oplossingen nodig.
Effectief logistiek beheer omvat strategisch voorraadbeheer, transportoptimalisatie en het gebruik van technologie zoals AI, IoT en blockchain voor efficiëntie.
De verwachtingen van de klant evolueren en eisen niet alleen snelheid en flexibiliteit, maar ook persoonlijke service. Bedrijven die duurzaamheid integreren, hun activiteiten stroomlijnen en zich aanpassen aan technologische vooruitgang, zullen een concurrentievoordeel behalen, kosten verlagen en sterke en tijdbestendige toeleveringsketens opbouwen. De toekomst van logistiek ligt in het combineren van automatisering met menselijke expertise, zodat bedrijven flexibel blijven in een steeds complexere wereldmarkt.

Source: Depositphotos
Veelgestelde vragen
Wat is bedrijfslogistiek en waarom is het belangrijk voor bedrijven?
Bedrijfslogistiek omvat het beheren van de stroom van materialen, goederen, informatie en technologie naar de juiste bestemming op het juiste moment en tegen de juiste kosten. Het is van cruciaal belang voor alle bedrijven, niet alleen voor productie- of distributiebedrijven, omdat het ervoor zorgt dat producten of diensten klanten bereiken wanneer dat nodig is. Effectief logistiek beheer is de sleutel tot het handhaven van een soepele bedrijfsvoering en klanttevredenheid, en het kan een directe invloed hebben op het succes van een bedrijf.
Wat zijn enkele populaire technieken voor voorraadbeheer die in de logistiek worden gebruikt?
In de logistiek worden verschillende technieken voor voorraadbeheer gebruikt, waaronder:
- Net op tijd (JIT): Levert materialen of goederen precies op het juiste moment, waardoor de opslagkosten worden geminimaliseerd, maar het risico op verstoring optreedt als er zich leveringsproblemen voordoen.
- ABC-analyse: Classificeert de voorraad in drie categorieën (A, B, C) op basis van belangrijkheid, waarbij A-artikelen nauwkeuriger worden beheerd.
- FIFO (eerste in, eerste uit): De eerste artikelen die binnenkomen, worden als eerste verzonden.
- Door de leverancier beheerde voorraad: Een samenwerkingssysteem waarbij zowel de leverancier als de klant samen de voorraad beheren.
- Dropshipping: Producten worden rechtstreeks van de leverancier naar de klant gestuurd, waardoor de verkoper geen voorraad hoeft op te slaan.
Hoe kan logistiek bijdragen aan het behalen van een concurrentievoordeel voor een bedrijf?
Logistiek kan een concurrentievoordeel opleveren door te zorgen voor tijdige leveringen, de klanttevredenheid te verbeteren en flexibele retouropties aan te bieden. Bedrijven met een efficiënte logistieke operatie kunnen hogere prijzen vragen of zich onderscheiden door snellere en betrouwbaardere diensten aan te bieden. In het tijdperk van ongeduldige klanten stelt het beheersen van logistieke processen bedrijven in staat om aan hoge verwachtingen te voldoen en de verkoop en klantloyaliteit te verbeteren, wat uiteindelijk leidt tot hogere winsten.