Wat is videomarketing?
Videomarketing is het gebruik van video-inhoud om een product of dienst te promoten of om een klant voor te lichten over iets nieuws. Het is een aparte discipline die vaak wordt gecombineerd met andere vormen van marketing, zoals contentmarketing of social media marketing.
De kracht van video is dat het veelzijdig is en kan worden aangepast in meerdere formaten, waardoor het geschikt is voor bijna elk platform, van sociale media tot televisie. Maar dat is nog niet alles. U kunt video ook gebruiken om van alles te promoten: nieuwe producten, evenementen, de nieuwste promoties en kortingen, of veranderingen in het bedrijf.
Videomarketing wordt elk jaar populairder. Video is dynamischer en interactiever dan afbeeldingen en tekst. Ze leveren veel informatie in korte tijd. En je hoeft het niet te lezen. Als gevolg hiervan kunnen ze meer mensen overtuigen om de gewenste actie te ondernemen – kopen, abonneren, enz.
Deskundig advies
Videomarketing is een geweldig hulpmiddel waarmee kleine, middelgrote en grote bedrijven mensen op de hoogte kunnen houden van wat er nieuw is en tegelijkertijd producten en diensten kunnen promoten. Als het goed is opgezet, zal het niet alleen de verkoop verhogen, maar ook een loyaal klantenbestand creëren.
Statistieken over videomarketing
Videomarketing begon in 2005 meer voet aan de grond te krijgen toen YouTube online verscheen. Maar pas een jaar later ging het echt van start. Tegen die tijd was het populaire platform gekocht door Google en tegen het einde van 2009 konden gebruikers zeven verschillende advertentie-indelingen op het platform maken.
De populariteit van videomarketing werd vervolgens gestimuleerd door de opkomst van smartphones, waar video-inhoud veel handiger en praktischer is om te bekijken dan wat dan ook.
Dat videocontent belangrijk is voor bedrijven wordt bevestigd door het Video Report: Video Marketing Statistics for 2024, waarin Wistia vijf kernpunten besprak over het belang van videomarketing in 2024. De onderstaande punten onderstrepen het groeiende belang van videomarketing als een veelzijdig en effectief hulpmiddel voor betrokkenheid, leadgeneratie en algemene marketingstrategie.
- Het publiek hecht veel waarde aan educatieve en instructievideo’s, die vorig jaar de meest boeiende inhoud waren die door bedrijven werd geproduceerd. Dit duidt op een sterke voorkeur voor inhoud die branchekennis en inzichten in productgebruik biedt.
- Hoge productiebudgetten zijn niet nodig voor een hoge betrokkenheid. Low-budget video’s, zelfs video’s die zijn opgenomen met eenvoudige hulpmiddelen zoals webcams, kunnen even effectief of effectiever zijn. Dit verlaagt de toetredingsdrempel voor kleinere merken en stelt hen in staat om effectief te concurreren op het gebied van videomarketing.
- Video’s zijn zeer effectief voor het genereren en koesteren van leads. Door formulieren voor het vastleggen van e-mail en call-to-action (CTA’s) in video’s op te nemen, kunnen bedrijven video naadloos integreren in hun strategieën voor het genereren van leads.
- De tijd die mensen besteden aan het bekijken van video’s neemt aanzienlijk toe. In 2023 zagen bedrijven een stijging van 15% in het aantal videoweergaven en een toename van 44% in de totale kijktijd, wat wijst op een groeiende honger van het publiek naar video-inhoud.
- Bedrijven gebruiken steeds vaker videoprestatiegegevens om marketingdoelen te bereiken, creatieve beslissingen te begeleiden, de impact van webpagina’s te volgen en ROI aan belanghebbenden te bewijzen. Belangrijke prestatiestatistieken zoals conversieratio’s, betrokkenheidspercentages en afspeelpercentages zijn cruciaal voor het meten van het succes van video-inhoud.
Wist je dat…?
Door de pandemie van het coronavirus is het gebruik van mobiele telefoons en het bekijken van video-inhoud toegenomen. Statistieken van Nielsen tonen aan dat alleen al in de VS de tijd die op mobiele apparaten wordt doorgebracht tussen 2019 en 2020 met maar liefst 215% is toegenomen.
De basistypen videomarketing
Videomarketing, of de video’s die je daarin kunt gebruiken, is er in verschillende formaten en stijlen. De basistypen zijn onder meer
Video’s van het merk
Het belangrijkste doel van merkvideo’s is om klanten basisinformatie over het merk te geven en naamsbekendheid op te bouwen. In tegenstelling tot andere typen kunnen ze langer zijn. Houd er bij het maken ervan echter rekening mee dat ze interessant en aanlokkelijk moeten zijn, zodat mensen na korte tijd niet meer vermaakt worden.
Voorbeeldvideo’sDeze video’s worden gebruikt om te laten zien hoe uw product werkt en wat de belangrijkste voordelen zijn. Je kunt bijvoorbeeld het product filmen dat wordt uitgepakt en ingesteld of klanten laten zien hoe ze het in de praktijk gaan gebruiken.
Instructievideo
Instructievideo’s lijken erg op demonstratievideo’s. Het enige verschil is dat ze educatief zijn in plaats van marketing. Ze zijn ontworpen om klanten te helpen de kenmerken van het product te begrijpen en hoe ze het kunnen gebruiken om hun problemen op te lossen.
Uitleg video’s
Uitlegvideo’s zijn meestal bedoeld om kijkers beter te laten begrijpen waarom ze de producten en diensten van een bedrijf nodig hebben. Ze bevatten ook vaak voorbeelden van hoe ze te gebruiken.Geanimeerde video’s
Geanimeerde video’s zijn speels en geweldig om op een eenvoudige manier een verhaal te vertellen of een moeilijk onderwerp uit te leggen. Hun voordeel is dat ze meerdere generaties kunnen aanspreken en erg vermakelijk zijn.
360°- en virtual reality-video’sIn 2016 beweerde Google dat 360°-videoadvertenties een veel hogere klikfrequentie hebben en 41% meer weergaven en shares hebben dan reguliere videoadvertenties. Dit is geen verrassing. Met dit type advertentie kunnen klanten een product vanuit elke hoek verkennen, waardoor ze een beter idee van het product krijgen.
livevideo
Met live video kunt u in realtime met uw klanten communiceren. Het is authentiek en persoonlijk, in tegenstelling tot vooraf opgenomen en bewerkt. Het geeft de persoon het gevoel dat je alleen met hem of haar omgaat. Dit maakt het gemakkelijker om hen te overtuigen om te kopen.
Interviews met experts
Interviews met experts zijn geweldig om vertrouwen op te bouwen bij uw publiek. Een expert, zoals een arts, fitnesstrainer, onderzoeker of iemand met jarenlange ervaring, kan klanten overtuigen van de kwaliteit van een product en hen met hun claims motiveren om te kopen.
Casestudy
Net als video’s met getuigenissen van experts, bouwen casestudyvideo’s vertrouwen op. Ze laten zien hoe het product echte klanten en hun tevredenheid heeft geholpen, waardoor de communicatie veel natuurlijker is dan alleen het opsommen van sterke punten en het geven van hypothetische voorbeelden.
Gepersonaliseerde video’s
Een speciaal type video dat u alleen naar een specifieke groep van uw klanten stuurt, zoals een van uw focusgroepen. Dit soort communicatie is persoonlijker, waardoor ze zich speciaal voelen en eerder geneigd zijn om te kopen.
Een tip
: gepersonaliseerde video’s hoeven geen speciale bewerkings- of grafische elementen te bevatten. Sterker nog, hoe eenvoudiger ze zijn, hoe authentieker ze zijn en hoe succesvoller ze meestal zijn.
Soorten videomarketing per medium
Video’s die in videomarketing worden gebruikt, worden ook onderverdeeld op basis van het medium waarin ze worden gepubliceerd. Dit heeft een sterke invloed op het formaat, de lengte en de verwerking van de video.
Op basis van het medium zijn de belangrijkste soorten video als volgt:
Video’s met banners
Bannervideo’s zijn vooral te vinden op traditionele websites en e-shops. Ze zijn meestal kort en bondig. Ze gebruiken vaak interessante grafische elementen om de aandacht van potentiële klanten te trekken.
Het formaat van banneradvertenties varieert. Populaire maten zijn onder meer:
- 728 x 90 stukjes
- 468 x 60 pixels
- 300 x 250 pixels
- 336 x 280 pixels
- 200 x 200 px.
Video’s op sociale netwerken
Sociale netwerken stellen gebruikers in staat om verschillende videoformaten te gebruiken. Zo overheersen de langwerpige typen die kenmerkend zijn voor stories en reels op Instagram. Hetzelfde geldt voor TikTok. Facebook, aan de andere kant, staat bekend om het combineren van verschillende formaten. Naast lange video’s kunnen gebruikers ook video’s in liggend formaat plaatsen.
Videoadvertenties in videoZe komen vooral veel voor op YouTube, maar je ziet ze ook op veel andere platforms.
Ze worden meestal aan het begin, het midden of het einde van de video geplaatst. Ze worden gekenmerkt door het feit dat ze korter zijn, waarbij de hoofdgedachte in de eerste paar seconden wordt uitgesproken, die de gebruiker niet kan overslaan.
Video-advertenties op tv
Tv-videoadvertenties worden uitgezonden zoals traditionele advertenties op tv-zenders of streamingdiensten. Ze zijn kort en bondig. In tegenstelling tot die op sociale netwerken of websites zijn ze echter duurder. Daarom worden ze eerder gebruikt door grote bedrijven.
Voordelen van videomarketing
- Videomarketing heeft veel voordelen. De belangrijkste zijn:
- Het helpt uw potentiële publiek uit te breiden – u kunt video-inhoud verspreiden via sociale netwerken, websites en vele andere kanalen. Het is heel gemakkelijk om uw publiek uit te breiden en nieuwe klanten aan te trekken.
- Kan de aandacht trekken – video combineert zowel beeld als geluid, waardoor het klanten veel beter bereikt dan afbeeldingen. Je kunt zelfs ondertitels gebruiken in je video’s, wat een ander opvallend aspect is.
- Motiveert kijkers om actie te ondernemen – een gelikte video kan kijkers overtuigen om door te klikken naar uw website en uw producten te bekijken. Het stimuleert hen ook om de inhoud op hun Instagram of Facebook te delen, waardoor deze zichtbaar wordt voor tientallen anderen. Ze kunnen het ook opslaan, becommentariëren of leuk vinden, waardoor je bereik automatisch toeneemt.
- Verhoog conversies en verkoop – Video’s helpen klanten het product en de sterke punten ervan beter te begrijpen, waardoor de verkoop effectief toeneemt.
- Helpt producten op te vallen – Een video vertelt veel meer over een product dan een foto of twee. Binnen enkele seconden kunt u het van alle kanten aan klanten laten zien, de belangrijkste kenmerken beschrijven en uitleggen welke problemen het oplost.
- Verbetert SEO – Video stelt bedrijven in staat om betere SEO-resultaten te behalen. Volgens TechTarget rangschikken Google en andere zoekmachines sites met video-inhoud hoger, wat meer verkeer garandeert.
- Bouwt vertrouwen op – Video levert belangrijke informatie op een authentiekere manier dan tekst of afbeeldingen, waardoor vertrouwen wordt opgebouwd bij bestaande en potentiële klanten.
- Aanvulling op contentmarketing – Video is een belangrijk onderdeel van contentmarketing. Het is een geweldige aanvulling op foto’s, infographics en tekst, en ze zijn aantrekkelijk voor diegenen die snel en gemakkelijk informatie nodig hebben.
- Merk- en productshowcase – Een goed gemaakte video vertelt uw merkverhaal, toont uw producten en biedt waardevolle informatie aan klanten op een originele en menselijke manier. Het is zo’n belangrijk onderdeel van marketing dat je het niet over het hoofd mag zien.
Nadelen van videomarketing
Videomarketing heeft ook enkele nadelen, zoals:
- Ingewikkelder om te maken – het maken van kwaliteitsvideo’s is niet zo eenvoudig als het maken van een foto van een product of het maken van een infographic. Je hebt professionele apparatuur, speciale bewerkingstools nodig en, hoogstwaarschijnlijk, een expert die weet hoe hij van het beeldmateriaal een origineel resultaat kan maken.
- Je moet meer geld investeren – het maken van een interessante video die klanten overtuigt om te kopen kost geld, en de uiteindelijke prijs is meestal veel hoger dan andere inhoud (foto’s, afbeeldingen, tekst).
- Je zult meer tijd moeten investeren – als je enige ervaring hebt met het maken van video’s, kun je ze zelf maken. Maar verwacht dat het hele proces, van filmen tot bewerken tot exporteren, vele uren in beslag zal nemen.
- Hoge creatieve eisen – Klanten worden tegenwoordig overweldigd door de hoeveelheid inhoud. Ze zien elke dag tientallen video’s. Uw inhoud moet origineel zijn als u wilt dat uw klanten betrokken raken en hen overtuigen om te kopen.
Hoe doe je aan videomarketing?
Net als andere vormen van marketing moet videomarketing goed doordacht zijn. Anders levert het u niet alle bovengenoemde voordelen op. Als je net begint en niet weet hoe je moet beginnen, hebben we een stap-voor-stap handleiding samengesteld.
Bepaal je doelen
Voordat je begint met het maken van je video, moet je nadenken over wat je wilt dat hij bereikt. Wilt u de bekendheid van uw bedrijf vergroten, mensen vertellen hoe ze uw product moeten gebruiken of hen motiveren om het te kopen?
Het doel zal u helpen de communicatie en het soort informatie dat u in de video moet opnemen, af te stemmen . Het voorkomt ook dat het resultaat rommelig wordt en dat mensen de boodschap die u wilt dat ze begrijpen niet begrijpen.
Deskundig advies
De video hoeft niet slechts één doel te hebben. Voel je vrij om er meerdere te combineren. Een how-to video kan bijvoorbeeld ook getuigenissen van tevreden klanten of aanbevelingen van experts bevatten.
Definieer je doelgroep
Veel details zijn afhankelijk van je publiek, zoals:
- De plaats waar je de video plaatst
- Hoe je communiceert
- Het product dat je in de video gebruikt
- De problemen waar je je in de video op richt.
Daarom moet je eerst je publiek goed definiëren. Ontdek de gemiddelde leeftijd van uw klanten, waar ze vandaan komen, wat ze leuk vinden en hoe ze kopen.
Als je publiek bijvoorbeeld uit jongeren bestaat, maak je video dan vooral voor Instagram en TikTok. De communicatie moet ontspannen en speels zijn en proberen het product te verkopen door een probleem aan te pakken waar deze leeftijdsgroep last van kan hebben, zoals schoolstress of de wens om nieuwe trends te volgen.
Bedenk waar je de video wilt plaatsen
Video is een veelzijdig type inhoud dat wordt geplaatst op sociale media (Facebook, Instagram, TikTok, YouTube), websites of zelfs streamingplatforms. Welke optie u kiest, hangt af van uw doelgroep.
Geschikte videoformaten en onderwerpen kiezen
Het kiezen van een formaat is eenvoudig als je eenmaal een platform hebt geselecteerd om je video te publiceren. De meeste bieden slechts één of twee verschillende opties.
Het thema moet origineel zijn om klanten geïnteresseerd te houden. Voel je vrij om nieuwe trends uit te proberen bij het maken van je video. Dit is vooral het geval als uw doelgroep de jongere generatie is.
Bouwen op hoge kwaliteit
De kwaliteit van je video’s moet van het hoogst mogelijke niveau zijn. Zorg ervoor dat het beeld en geluid helder en scherp zijn. Controleer de inhoud meerdere keren om er zeker van te zijn dat deze niet snijdt en dat de frames goed in elkaar overlopen.
Haal het meeste uit muziek
Een video zonder muziek is saai en zal mensen niet vermaken. Wees dus niet bang om een melodie over het gesproken woord te spelen om het hoofdidee te benadrukken. Je kunt tegenwoordig veel interessante en gratis muziek op internet vinden. Je kunt het meestal gebruiken voor commerciële doeleinden.
Vergeet de ondertiteling niet
Mensen kijken overal naar sociale media – thuis, in de bus, te voet of op het werk. Velen hebben het geluid niet aan, dus ondertiteling is essentieel. Gebruik ze om uw product of bedrijf onder de aandacht te brengen.
Trek de aandacht in de eerste seconden
Volgens experts is de aandachtsspanne van de gemiddelde volwassene 8 seconden, en die tijd wordt steeds korter. Dus als je wilt dat je video de aandacht van mensen trekt, zorg er dan voor dat deze vanaf de eerste seconde boeiend is.
Zorg ervoor dat kijkers weten wat ze moeten doen als de video is afgelopen
Een goede videomarketingcampagne moet kijkers precies vertellen wat ze moeten doen. Neem dus een duidelijke call-to-action op. Dit kan een knop zijn om ze naar een productpagina te brengen of om zich aan te melden voor een nieuwsbrief.
Vergeet niet om de resultaten te meten en te vergelijkenNadat je een video hebt geplaatst, controleer je hoeveel mensen de video hebben bekeken, erop hebben gereageerd, opgeslagen of gedeeld. Kijk indien mogelijk ook naar het aantal kliks naar de website, abonnementen of andere acties die klanten mogelijk hebben ondernomen.
Noteer de resultaten en vergelijk ze. Kijk of je ergens per ongeluk een fout hebt gemaakt en wat je anders had kunnen doen om meer conversies te krijgen.