
Wat je kunt verkopen of wat je niet kunt verkopen
Voedingsproducten met controversiële ingrediënten
Er bestaat een groot verschil in de manier waarop levensmiddelenadditieven worden gereguleerd tussen deze twee markten. De Europese voedselregelgeving verbiedt tal van additieven die toegestaan blijven in Amerikaanse voedingsproducten.
De Europese voedselregelgeving heeft geel nr. 5 (Tartrazine) en rood nr. 40 (Allura Red) verboden vanwege bewijs dat ze in verband worden gebracht met gezondheidsproblemen, waaronder hyperactiviteit bij kinderen.
De EU verbiedt kaliumbromaat, dat dient als bakingrediënt om de deegeigenschappen te verbeteren, vanwege het mogelijke verband met kanker. Commerciële bakkerijen in de Verenigde Staten blijven kaliumbromaat gebruiken voor de productie van brood, ondanks het ontbreken van strikte federale regelgeving.
De zuivelindustrie in Amerika maakt gebruik van recombinant rundergroeihormoon (rBGH) om de melkproductie van melkkoeien te verhogen, maar de Europese autoriteiten hebben het gebruik ervan verboden. De Europese autoriteiten hebben het product verboden omdat ze zowel het dierenwelzijn als de menselijke gezondheid willen beschermen tegen mogelijke risico’s op kanker.
Cosmetische producten onder de loep
Het Europese regelgevingssysteem voor cosmeticaproducten handhaaft hetzelfde niveau van strengheid als andere EU-richtlijnen. De EU classificeert isopropylparabenen samen met isobutylparabenen als verboden stoffen omdat ze de functies van het endocriene systeem aantasten, hoewel ze in de VS nog steeds zijn toegestaan.
De Europese autoriteiten hebben huidverlichtende producten met hydrochinon verboden vanwege bewijs dat er mogelijk kankerverwekkende en huidaandoeningen zijn. De Verenigde Staten brengen hydrochinon op de markt als ingrediënt in vrij verkrijgbare huidverlichtende oplossingen.
De antimicrobiële chemische triclosan komt in de VS voor in tandpasta en zeep en deodorant, maar de EU heeft het gebruik ervan verboden. De Europese autoriteiten hebben hun bezorgdheid over het milieu over triclosan geuit, terwijl ze deze stof ook in verband brengen met antibioticaresistentie.
Chemische stoffen en pesticiden – verschillende benaderingen van risico’s
Het herbicide glyfosaat, dat voorkomt in Roundup en andere producten, blijft onder intensief regelgevend toezicht van de EU, ondanks het wijdverbreide gebruik ervan in de Verenigde Staten. De EU beperkt het gebruik van glyfosaat tot op zekere hoogte omdat de stof mogelijke verbanden vertoont met de ontwikkeling van kanker en milieuschade.
De EU verbiedt neonicotinoïde pesticiden omdat ze dodelijke schade toebrengen aan bijen en andere bestuivende organismen. De VS blijven neonicotinoïde pesticiden gebruiken en voeren nieuwe beperkingen op het gebruik ervan in.
Producten en veiligheid voor kinderen
Ftalaten dienen als weekmakers om flexibele kunststoffen te maken in verschillende soorten kinderspeelgoed en -producten. De Europese Unie heeft het gebruik van specifieke ftalaten zoals DEHP, DBP en BBP beperkt vanwege de mogelijke nadelige effecten ervan op de gezondheid van kinderen, met name op het gebied van voortplantings- en ontwikkelingstoxiciteit.
De Europese Unie verbiedt het gebruik van vlamvertragers PBDE’s (polybroomdifenylethers) in meubels en kinderpyjama’s die in Europa worden verkocht, omdat deze stoffen in verband zijn gebracht met hormoonontregeling en neurologische schade.
Energie-efficiëntie van elektronica
De EU stelt strenge eisen aan de evaluatie van de energie-efficiëntie van elektrische apparaten. Producten die inefficiënt omgaan met energie mogen niet op de markt worden verkocht op grond van de EU-richtlijn inzake ecologisch ontwerp en de verordening energie-etikettering.
De Amerikaanse markt accepteert oudere energie-intensieve apparaten zoals koelkasten, samen met airconditioners en gloeilampen, maar deze producten zouden in strijd zijn met de EU-regelgeving voor energieverbruik.
Verkrijgen van de nodige certificeringen
Om succesvol uit te breiden naar de markten van de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS), is het verkrijgen van de nodige certificeringen cruciaal. Voor de EU is het verkrijgen van de CE-markering essentieel omdat het verifieert dat een product voldoet aan de Europese veiligheids-, gezondheids- en milieunormen.
In de VS richt u zich op het verkrijgen van certificeringen van de FDA voor voedsel en cosmetica en van de EPA voor chemicaliën. Deze certificeringen zorgen ervoor dat uw producten voldoen aan de wettelijke vereisten van elke regio, wat een vlotte markttoegang en naleving van lokale wetten mogelijk maakt.
Conclusie
De regelgevingsaanpak tussen de markten vertoont aanzienlijke verschillen, ook al geven beide plaatsen prioriteit aan de veiligheid van de consument. De EU neemt het voortouw om producten te beperken die mogelijk schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid of het milieu, zelfs als de wetenschappelijke gegevens onzeker blijven. Bedrijven die zich zowel op de Amerikaanse als op de Europese markt richten, moeten hun productlijnen aanpassen, omdat de EU-veiligheidsnormen die van de VS overtreffen.