De e-commerce markt in Nederland kenmerkt zich door een groot aantal zzp’ers. Uit nieuws van het CBS blijkt dat bijna tweederde van de mensen die in het bedrijfsleven werken, dit als zzp’er doet. Slechts een derde werkt rechtstreeks voor bedrijven.
De behoefte aan vaardigheden blijft groeien, ook al is het aantal vacatures gedaald. Er is veel vraag naar mensen die goed zijn in marketing, klantenservice en online marketing. Maar in de komende zes maanden zullen er waarschijnlijk de meeste vacatures zijn voor softwarewerkers.
Op dit moment heeft 23% van de Nederlandse e-commercebedrijven moeite met het aannemen van mensen om openstaande vacatures in te vullen. De belangrijkste redenen zijn dat er niet genoeg sollicitanten zijn, dat ze niet genoeg werkervaring hebben en dat ze hoge salarissen willen. Het is vooral moeilijk voor medewerkers in top- en gespecialiseerde functies om hun werk te doen.
Het onderzoek maakt duidelijk hoe belangrijk het is om meteen te leren over digitaal zakendoen, AI en veiligheid. Bedrijven moeten werken aan het verbeteren van de digitale vaardigheidskloof van de mensen die ze al in dienst hebben en overwegen externe experts in te huren om de lacunes in hun vaardigheden op te vullen.
Marlene ten Ham is algemeen directeur van Thuiswinkel.org. Ze praat veel over hoe AI de arbeidsmarkt verandert en wil dat bedrijven en scholen meer samenwerken. Ze wil ook dat de overheid programma’s financiert die mensen nieuwe vaardigheden leren, met name AI-gerelateerde vaardigheden, zodat de Nederlandse e-commerce het groeiende gebrek aan digitale vaardigheden kan compenseren.
Veelgestelde vragen
Wat zijn de meest uitdagende digitale vaardigheden die je kunt vinden op de Nederlandse e-commerce arbeidsmarkt?
De Nederlandse e-commercesector worstelt met een aanzienlijke vaardigheidskloof, met name op het gebied van cybersecurity, AI, data science en full-stack ontwikkeling. Werkgevers worden aangespoord om te investeren in opleidingsprogramma’s en samen te werken met onderwijsinstellingen om deze essentiële vaardigheden binnen de beroepsbevolking te cultiveren. Het dichten van deze kloof zal van cruciaal belang zijn om het concurrentievermogen in een steeds digitalere markt te behouden.
Zijn er overheidsinitiatieven om de kloof op het gebied van digitale vaardigheden in e-commerce aan te pakken?
De Nederlandse overheid werkt actief aan het aanpakken van de digitale vaardigheidskloof in e-commerce door middel van samenwerkingsinitiatieven met onderwijsinstellingen, investeringen in trainingsprogramma’s en het opzetten van coalities gericht op het verbeteren van digitale competenties. Door prioriteit te geven aan deze inspanningen, willen ze de beroepsbevolking uitrusten met de nodige vaardigheden om te gedijen in een steeds digitalere economie.