30 min. lezen

Inzicht in betalingsverwerking: de ruggengraat van veilige online transacties

Wanneer klanten op een e-commercesite op de knop "Nu kopen" klikken, denken ze zelden na over wat er gebeurt in de fractie van een seconde voordat hun orderbevestiging verschijnt. Als betalingsexpert die talloze handelaren heeft geholpen om uit te breiden naar verschillende markten, weet ik echter dat betalingsverwerking de ruggengraat vormt van elke veilige online transactie. Een vlotte betalingsstroom beschermt niet alleen tegen fraude en fouten, maar bouwt ook het vertrouwen van de klant op en verhoogt de conversieratio's. In dit artikel ontrafelen we het betalingsproces van begin tot eind, illustreren we het met een voorbeeld van kaartbetalingen uit de praktijk en onderzoeken we hoe veilige betalingservaringen en lokale betalingsvoorkeuren cruciaal zijn voor het succes van verkopers. We gaan ook in op de uitdagingen waarmee handelaren worden geconfronteerd bij het beheren van betalingen en hoe banken en fintech-innovaties het wereldwijde betalingslandschap hervormen, vooral in de gefragmenteerde markt van Europa.

Dimitar Dimitrov
Dimitar Dimitrov
CEO, Wincompany.io | Socialscore.io
Dit artikel werd voor u vertaald door kunstmatige intelligentie
Inzicht in betalingsverwerking: de ruggengraat van veilige online transacties
Bron: Depositphotos

Fasen van een veilige online betalingstransactie

Elke online betaling omvat een reeks fasen die achter de schermen werken. Elke stap is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de transactie veilig, geautoriseerd en correct wordt voltooid. Laten we de belangrijkste fasen van betalingstransacties een voor een opsplitsen:

➡️ Verzoek tot betaling

Dit is het moment waarop de klant een betaling initieert. Als u bijvoorbeeld op de knop “Betalen” op een afrekenpagina klikt, wordt er een verzoek van de e-commercesite verzonden om de transactie te starten. In dit stadium worden de bestelgegevens (bedrag, valuta, handelaar-ID, enz.) gebundeld en klaargemaakt voor de verwerking van betalingen. Het is van cruciaal belang dat dit verzoek correct wordt geformatteerd en veilig wordt verzonden – eventuele fouten hier kunnen de aankoop stopzetten of gevoelige gegevens blootleggen. Beveiligingsmaatregelen (zoals encryptie) treden onmiddellijk in werking in de aanvraagfase, zodat de betalingsgegevens van de klant vanaf het begin worden beschermd.

➡️ Gegevensoverdracht

Zodra het verzoek is gestart, worden de betalingsgegevens via de betalingsgateway of verwerker overgedragen aan de relevante financiële netwerken. Zie dit als de digitale doorvoer van uw betalingsgegevens. De gegevens (kaartnummer, transactiebedrag, enz.) reizen van de website van de handelaar naar de betalingsverwerker en vaak verder naar kaartnetwerken (zoals Visa/Mastercard) en banken. Veilige overdrachtsprotocollen en versleuteling zijn hier van vitaal belang om onderschepping te voorkomen. Deze stap is van cruciaal belang voor snelheid en veiligheid: een snelle, versleutelde overdracht zorgt ervoor dat de transactie kan worden voortgezet zonder gegevens bloot te stellen aan hackers of onnodige vertragingen.

➡️ Autorisatie van betalingen

Autorisatie is de stap waarbij de bank van de klant (de kaartuitgever, bij kaarttransacties) het verzoek controleert en beslist of de betaling kan doorgaan. De uitgever controleert of de kaart geldig is, dat er voldoende geld of krediet beschikbaar is op de rekening en of niets over de transactie een rode vlag veroorzaakt. Als alles klopt, keurt de uitgever de transactie goed (autoriseert) en plaatst hij een reservering voor het bedrag op de rekening van de klant. Autorisatie is cruciaal omdat het in wezen de bank is die zegt: “Het geld is er en is opzij gezet voor deze aankoop.” Een geweigerde autorisatie (vanwege onvoldoende saldo of vermoeden van fraude) zal de transactie stopzetten, waardoor de handelaar wordt beschermd tegen mogelijke niet-betaling en de klant tegen mogelijk misbruik.

➡️ Selectie betaalmethode

Voor of tijdens het betalingsverzoek vindt de selectiefase plaats aan de kant van de klant, dit is waar de klant zijn betaalmethode kiest. Het kan iets eerder in de gebruikersinterface gebeuren (bijvoorbeeld bij het kiezen tussen creditcard, digitale portemonnee of bankoverschrijving bij het afrekenen). Deze fase is nog steeds het vermelden waard in het algehele proces: de keuze van de gebruiker bepaalt wat voor soort betalingsworkflow volgt. Als een klant een creditcard selecteert, omvat het proces kaartnetwerken en bankautorisatie. Als ze een directe bankoverschrijving of e-wallet selecteren, kan het pad afwijken. Ervoor zorgen dat de betalingsselectiestap duidelijk en gebruiksvriendelijk is, is de sleutel tot het voorkomen van gebruikersfouten. Vanuit het oogpunt van beveiliging leidt de selectiestap vaak tot verschillende beveiligde stromen (het kiezen van een kaart kan de site er bijvoorbeeld toe aanzetten om kaartgegevens op te vragen en vervolgens beveiligingscontroles zoals CVV en misschien 3D Secure-authenticatie in te roepen).

➡️ Identificatie

In deze context betekent identificatie het identificeren van de rekening en de gegevens van de betaler naarmate de transactie vordert. Voor een kaartbetaling kan dit inhouden dat de kaartgegevens (kaartnummer, vervaldatum en CVV) worden vastgelegd en dat de uitgevende bank en het kaartnetwerk aan de hand van die gegevens worden geïdentificeerd. Het kan ook gaan om apparaat- of klantidentificatiemaatregelen, bijvoorbeeld als de transactie plaatsvindt in een bekende klantaccount of apparaat, merkt het systeem dat op. Deze stap is van cruciaal belang omdat het systeem correct moet herkennen wie betaalt en van welke rekening rekening moet worden gehouden. Een verkeerde identiteit (het in rekening brengen van de verkeerde rekening of een onjuist ingevoerd kaartnummer) kan leiden tot mislukte betalingen of beveiligingsproblemen. Moderne betalingssystemen gebruiken tools zoals BIN-identificatie (de eerste cijfers van een kaartnummer die de bank en het kaarttype identificeren) en zelfs geolocatie of apparaat-ID om te bevestigen dat de transactiedetails logisch zijn voordat u verder gaat.

➡️ Authenticatie

Betalingsverificatie gaat over het verifiëren dat de persoon die de transactie uitvoert inderdaad de legitieme eigenaar van de betaalmethode is. Nadat de kaart of het account is geïdentificeerd, kan het systeem om verificatie vragen. Een veelvoorkomend voorbeeld is het 3D Secure-proces voor kaartbetalingen, waarbij de klant wordt doorgestuurd naar de verificatiepagina of app van zijn bank om een eenmalig wachtwoord in te voeren of biometrische gegevens te gebruiken om zijn identiteit te bevestigen. Authenticatie kan ook eenvoudigere controles omvatten, zoals het invoeren van een CVV-code of factureringspostcode voor een kaart, die de bank controleert aan de hand van haar gegevens. In ieder geval voegt deze stap een beveiligingslaag toe: het is een controlepunt om fraude te voorkomen door ervoor te zorgen dat de betaler is wie hij beweert te zijn. Sterke klantauthenticatie (SCA)-regels in regio’s zoals Europa (onder PSD2-regelgeving) maken deze stap verplicht voor veel online betalingen, waardoor tweefactorauthenticatie vereist is om fraude te verminderen. Hoewel authenticatie een beetje wrijving toevoegt aan het afrekenen, verhoogt het de beveiliging drastisch door ongeoorloofd gebruik van betalingsgegevens te blokkeren.

➡️ Bevestiging van betaling

Zodra de autorisatie is goedgekeurd (en de authenticatie is geslaagd, indien vereist), gaat de transactie over naar bevestiging. Dit heeft twee facetten

    • Bevestiging klantgericht: De koper ziet een bevestigingsbericht of ontvangstbewijs op de website/app om aan te geven dat zijn betaling is gelukt en dat de bestelling is bevestigd. Dit gebeurt meestal binnen enkele seconden na autorisatie.
    • Bevestiging aan de kant van de handelaar: Het systeem van de handelaar ontvangt een bevestiging van de betalingsverwerker dat de betaling is geautoriseerd. Op dit punt kan de handelaar veilig doorgaan met het uitvoeren van de bestelling (bijv. de goederen verzenden of de service verlenen) in de wetenschap dat de betaling is beveiligd (ten minste geautoriseerd).

➡️ Bevestiging

Het is een cruciaal moment voor de gebruikerservaring: een duidelijke bevestiging wekt het vertrouwen van de klant dat zijn bestelling is gelukt. Het is ook een punt waarop een veilige administratie van pas komt: de transactiegegevens worden vastgelegd in databases en orderbeheersystemen. Vanuit veiligheidsoogpunt is de bevestigingsstap waar alle partijen de bevestiging van de transactie vergrendelen, waardoor een audittrail ontstaat. Bovendien, als een transactie mislukt of wordt geweigerd, stuurt het systeem in plaats daarvan een foutbericht en wordt er geen bevestiging gegeven – wat de gebruiker ertoe aanzet een andere methode te proberen of informatie te corrigeren.

➡️ Controles op wettelijke naleving

Tijdens het hele betalingsproces, en vooral zodra een transactie is bevestigd, spelen verschillende wettelijke en nalevingsmaatregelen een rol. Verkopers en betalingsverwerkers moeten zich houden aan financiële regelgeving en industriestandaarden. PCI DSS-normen bepalen bijvoorbeeld hoe kaartgegevens worden behandeld en opgeslagen, gegevensbeschermingswetten zoals GDPR bepalen hoe klantinformatie wordt beschermd, en anti-witwaspraktijken (AML) en Know Your Customer (KYC) kunnen vereisen dat de identiteit van klanten voor bepaalde transacties of volumes wordt geverifieerd. Deze “juridische” fase is geen enkel moment, maar een doorlopende laag die ervoor zorgt dat de transactie voldoet aan alle toepasselijke wet- en regelgeving. Een veilig betalingssysteem versleutelt en tokeniseert automatisch gevoelige gegevens om te voldoen aan privacywetten, registreert de transactie voor financiële rapportage, past alle vereiste belastingen toe en zorgt ervoor dat alle ondernomen acties in overeenstemming zijn met de wettelijke verplichtingen in de rechtsgebieden van de handelaar en de klant. Compliance is van cruciaal belang , niet alleen om boetes te voorkomen, maar ook om het bedrijf en de klanten te beschermen – een gebrek aan wettelijke naleving (zoals een datalek door het niet volgen van beveiligingsnormen) kan het vertrouwen van de klant schaden en zware straffen opleveren.

➡️ Fraude screening

Parallel aan de autorisatie- en authenticatiestappen worden doorgaans robuuste fraudecontroles uitgevoerd om de transactie te analyseren op tekenen van verdachte activiteiten. Betalingssystemen maken vaak gebruik van fraudedetectie-engines die de transactie in realtime scoren of evalueren, waarbij zaken als het IP-adres van de klant, niet-overeenkomende verzendadressen, ongewoon grote bestellingen of een patroon van herhaalde transacties in korte tijd worden gecontroleerd. Als er iets niet klopt, kan het systeem de transactie markeren voor handmatige beoordeling of zelfs ronduit afwijzen. Sommige fraudecontroles vinden plaats vóór autorisatie (om te beslissen of deze zelfs naar de bank moet worden gestuurd), en sommige vinden plaats net na autorisatie maar vóór de definitieve bevestiging (waardoor de handelaar indien nodig kan annuleren of onderzoeken). Deze fase van fraudepreventie is van vitaal belang om online betalingen te beveiligen. Het voegt een vangnet toe dat opvangt wat authenticatie alleen zou kunnen missen – als een fraudeur bijvoorbeeld op de een of andere manier de authenticatie heeft doorstaan (misschien heeft hij ook de OTP gestolen), kan een intelligent fraudesysteem nog steeds een anomalie opvangen (zoals het afleveradres dat zich in een risicogebied bevindt of een apparaat-ID die eerder aan fraude is gekoppeld). Door fraudescreening in te voeren, beschermen verkopers zichzelf tegen terugboekingen en verliezen, en worden eerlijke klanten beschermd tegen misbruik van hun accounts.

➡️ Verzekering/risicobeperking

De opname van verzekeringen in de betalingsfasen verwijst naar de risicobeperkende maatregelen en garanties die de handelaar of de consument beschermen in het geval dat er iets misgaat. Dit is geen “verzekeringspolis” in de traditionele zin, maar eerder mechanismen zoals een terugvorderingsverzekering, verschuivingen in fraudeaansprakelijkheid of aankoopbescherming. Bepaalde betaalmethoden bieden de koper bijvoorbeeld bescherming (als goederen niet worden geleverd, kunnen ze worden terugbetaald) en kunnen verkopers terugboekingsbeschermingsservices hebben die hen verzekeren tegen bepaalde fraudeverliezen. Veel creditcards worden ook geleverd met ingebouwde aankoopbescherming of uitgebreide garanties (een vorm van verzekering voor de koper). In de betalingsverwerkingsstroom gaat “verzekering” over het beheren van risico’s. Bij veilige online transacties worden vaak afspraken gemaakt over wie het risico van fraude of niet-betaling draagt. Een eenvoudig voorbeeld: wanneer een transactie wordt geverifieerd met 3D Secure (de klant heeft zijn wachtwoord of OTP ingevoerd), verschuift de aansprakelijkheid voor fraude naar de uitgevende bank, wat betekent dat de handelaar door het proces “verzekerd” is tegen die fraude (de bank zal het dekken als het later ongeautoriseerd blijkt te zijn). Sommige aanbieders van geavanceerde betalingen bieden gegarandeerde betaling of fraudeschadeloosstelling tegen betaling, in wezen verzekeringsdiensten. Voor merchants die opschalen, is het belangrijk om te begrijpen welke beveiligingen er zijn voor elke betaalmethode. Hoewel het geen stap is die de klant ziet, is het hebben van dit vangnet van cruciaal belang voor het beveiligen van online betalingen , omdat het alle partijen vertrouwen geeft om transacties uit te voeren. Het zorgt ervoor dat als er fraude of geschillen plaatsvinden, er een proces (en vaak financiële reserve of verzekering) is om het aan te pakken, in plaats van beide partijen volledig hoog en droog achter te laten.

➡️ Nederzetting

Afwikkeling is de laatste fase waarin het geld daadwerkelijk van de bank van de klant naar de bankrekening van de handelaar wordt overgemaakt. Wanneer een betaling is geautoriseerd (stap 3), wordt het geld nog niet van de rekening van de klant afgeschreven – het is alleen gereserveerd. In de afwikkelingsfase wordt de transactie ter vereffening voorgelegd en wordt het geld via de banknetwerken overgemaakt om op de rekening van de handelaar terecht te komen. Afhankelijk van de betaalmethode kan dit binnen enkele seconden gebeuren, of het kan later worden gebatcht en verwerkt. Kaarttransacties worden bijvoorbeeld vaak in batches afgewikkeld aan het einde van de dag of volgens een geplande cyclus: de acquirer van de handelaar vraagt het geld op bij de uitgever en het kaartnetwerk faciliteert de overdracht naar de acquirer, die vervolgens de rekening van de handelaar crediteert. Met moderne systemen (en methoden zoals realtime bankbetalingen) kan de afwikkeling bijna onmiddellijk plaatsvinden, maar met sommige traditionele methoden kan het een dag of twee duren. Afwikkeling is van cruciaal belang, want dan wordt de handelaar daadwerkelijk betaald. Vanuit het oogpunt van veiligheid en betrouwbaarheid omvat deze fase afstemming: de systemen van de handelaar stemmen het inkomende geld af op de verkopen, zodat alles overeenkomt en eventuele afwijkingen worden gemarkeerd. Veilige afwikkelingsprocessen zorgen er ook voor dat het geld de juiste antifraude- en witwascontroles doorloopt voordat de laatste storting wordt gedaan. Kortom, afwikkeling is de eindstreep van het betalingsproces: de klant ziet de kosten op zijn afschrift en de handelaar ziet het geld op zijn rekening.

Elk van deze fasen speelt een rol bij het veilig en naadloos maken van online betalingen. Een storing in een stap – of het nu gaat om een technische fout in de gegevensoverdracht, een ontbrekende authenticatieprompt of een lakse fraudecontrole – kan een succesvolle verkoop veranderen in een mislukte transactie of een fraude-incident. Daarom investeren bedrijven en betalingsproviders zwaar in het versterken van elke schakel van deze keten. Laten we deze fasen vervolgens in context plaatsen met een voorbeeld uit de praktijk om te zien hoe ze in de praktijk samenwerken.

payment processing

Source: Depositphotos

Een voorbeeld uit de praktijk: online kaartbetaling in actie

Om de bovenstaande fasen te illustreren, laten we een praktijkvoorbeeld doornemen van een online kaartbetaling tijdens een e-commerce kassa. Stel je voor dat een klant, Alice, een nieuwe koptelefoon koopt bij een online elektronicawinkel. Dit is hoe het betalingsproces verloopt:

✔️ Selectie & Aanvraag

Alice voegt de koptelefoon toe aan haar winkelwagentje en gaat verder met afrekenen. De site biedt verschillende betalingsmogelijkheden en Alice kiest ervoor om met creditcard te betalen (Selection). Ze voert haar kaartgegevens in op het afrekenformulier – de site is beveiligd en toont een hangslotpictogram dat aangeeft dat haar gegevens worden versleuteld. Wanneer Alice op “Betaal $ 100” klikt, maakt de website een betalingsverzoek met de bestelgegevens en haar kaartgegevens en stuurt deze veilig naar de betalingsgateway van de winkel.

✔️ Gegevensoverdracht

De betalingsgateway ontvangt het verzoek en stuurt de transactiegegevens door naar de juiste betalingsverwerker. In dit geval detecteert het dat de kaart van Alice een Visa is, dus stuurt het de informatie door het Visa-netwerk om de bank van Alice (de kaartuitgever) te bereiken. Dit alles gebeurt binnen een seconde of twee, achter de schermen. Alice ziet alleen een “Verwerken…” Spinner op haar afrekenpagina voor een kort moment.

✔️ Identificatie en authenticatie

Terwijl de gegevens worden overgedragen, identificeren de systemen de kaart en Alice als de kaarthouder. De bank van Alice herkent haar kaartnummer en ziet dat deze transactie via Visa van die specifieke handelaar komt. Omdat het bedrag wat hoog is en dit een online aankoop is, besluit de bank om authenticatie te vragen om er zeker van te zijn dat het Alice is die de kaart gebruikt. De bank van Alice heeft 3D Secure-verificatie ingeschakeld, dus er verschijnt een kleine pop-up of omleiding waarin Alice wordt gevraagd de eenmalige toegangscode in te voeren die zojuist naar haar telefoon is verzonden. Alice voert de code in en bewijst aan de bank dat ze deze aankoop inderdaad autoriseert (authenticatiestap voltooid). Ondertussen doen de betalingsverwerker en de bank ook wat fraudecontroles achter de schermen – de transactie komt uit de gebruikelijke stad van Alice en de aankoop valt niet wild buiten haar normale bestedingspatroon, dus niets ziet er tot nu toe verdacht uit (fraudescreening in actie).

✔️ Machtiging

Nu Alice zich heeft geverifieerd, controleert haar bank of ze genoeg krediet beschikbaar heeft voor $ 100 en of de kaart een goede reputatie heeft. Alles is in orde, dus stuurt de bank een autorisatiegoedkeuring terug via het netwerk: in wezen een bericht met de tekst “Goedgekeurd” samen met een autorisatiecode. Op dit moment is $ 100 van de kredietlimiet van Alice gereserveerd voor deze aankoop. De betalingsverwerker van de handelaar ontvangt deze goedkeuring en weet dat het goed is om door te gaan.

✔️ Bevestiging

Binnen enkele seconden nadat Alice haar betaling heeft ingediend, ontvangt de online winkel een bevestiging dat de betaling is geautoriseerd en succesvol is. Alice’s scherm wordt vernieuwd naar een bevestigingspagina: “Bedankt voor je aankoop! Uw bestelling is bevestigd.” Ze kan ook een e-mailontvangstbewijs krijgen. Deze bevestiging vertelt Alice dat de bestelling is voltooid en vertelt de handelaar dat ze door kunnen gaan en de koptelefoon kunnen verzenden. Het bestelsysteem markeert de transactie als betaald. Alice is blij om te zien dat alles soepel is verlopen.

✔️ Post-bevestiging (juridisch, fraude, verzekering)

Na de onmiddellijke bevestiging regelen het systeem en de betalingspartners van de handelaar de rest op de achtergrond. De transactiegegevens worden gelogd en veilig opgeslagen, volgens wettelijke nalevingsregels zoals PCI DSS (het kaartnummer wordt nergens volledig opgeslagen, alleen een token of last4-cijfers, waardoor de gegevens van Alice worden beschermd). Het fraudesysteem van de handelaar zal deze transactie registreren en misschien zelfs invoeren in machine learning-modellen om toekomstige fraudedetectie te verfijnen. Als er iets vreemds was gebeurd (bijvoorbeeld een AVS-mismatch op het adres), zou het kunnen markeren voor een medewerker om te beoordelen – maar in ons geval is alles goed. Omdat Alice de authenticatie van de bank heeft doorlopen, weet de handelaar ook dat ze profiteren van een verschuiving van de aansprakelijkheid – als dit later een frauduleus gebruik van Alice’s kaart zou blijken te zijn, zou de handelaar het verlies waarschijnlijk niet dragen (dit maakt deel uit van het verzekerings-/risicobeperkingsaspect van het proces). Al deze beschermende maatregelen zorgen ervoor dat de transactie niet alleen wordt goedgekeurd, maar ook conform is en wordt ondersteund door de juiste waarborgen.

✔️ Nederzetting

Aan het einde van de dag (of de volgende werkdag) begint het afrekeningsproces. De elektronicawinkel dient via hun betalingsprovider de geautoriseerde transacties van de dag in voor clearing. De kosten van $ 100 op de kaart van Alice zijn afgerond: haar bank maakt het geld via het kaartnetwerk over naar de wervende bank van de handelaar, die het geld vervolgens op de rekening van de winkel stort (minus eventuele verwerkingskosten). Een dag later ziet Alice de afschrijving van $ 100 op haar creditcardafschrift en ziet de handelaar de verkoop op zijn bankrekening. De transactie is nu volledig afgewikkeld en afgerond.

💡 Dit voorbeeld laat zien hoe alle stukjes samenkomen in een typische kaartbetaling. Vanuit het perspectief van Alice was het eenvoudig: voer kaartgegevens in, verifieer misschien via een code en krijg bevestiging. Maar daaronder werkten meerdere systemen samen om de betaling op een veilige manier te identificeren, authenticeren, autoriseren en afronden. Elke stap – van de versleuteling van de kaartgegevens van Alice tot de fraudecontroles door de bank en de handelaar – droeg bij aan een veilige en succesvolle aankoop. Voor online bedrijven is het van vitaal belang om deze workflow goed te krijgen; Het moet snel en gemakkelijk zijn voor de klant, maar ook luchtdicht in termen van veiligheid en betrouwbaarheid.

payment

Source: Unsplash.com

Veilige betalingen als pijler van vertrouwen en conversie

Voor verkopers gaat het bieden van een veilige betalingservaring niet alleen over het voorkomen van fraude, maar ook over het winnen van het vertrouwen van de klant en het maximaliseren van de verkoop. In e-commerce is vertrouwen alles. Shoppers moeten erop kunnen vertrouwen dat hun gevoelige informatie (zoals creditcardnummers of bankgegevens) veilig is en dat ze zonder problemen ontvangen waarvoor ze hebben betaald. Wanneer betalingsprocessen naadloos en veilig zijn, is de kans groter dat klanten hun aankopen voltooien en zelfs terugkeren voor toekomstige zaken.

👉 Vertrouwen van de klant

Een veilige betaalervaring geeft aan klanten aan dat de handelaar betrouwbaar is. Zichtbare signalen zoals SSL-hangsloten, badges voor betalingsbeveiligingsstandaarden of gewoon de vlotte stroom van een erkende betalingsverificatie (zoals doorgestuurd worden naar de beveiligde bevestigingspagina van hun bank) stellen de koper allemaal gerust. Aan de andere kant kan elke hapering – een foutmelding, een verdachte omleiding of een verzoek om informatie die ongebruikelijk lijkt – twijfels zaaien. Studies hebben aangetoond dat het wantrouwen van de consument toeneemt, en het bieden van een geruststellende, veilige betalingservaring is de sleutel om dat tegen te gaan. Simpel gezegd, als een klant erop vertrouwt dat zijn betaling veilig zal worden afgehandeld, is de kans veel groter dat hij op “Betalen” drukt en zijn winkelwagentje niet uit angst verlaat.

👉 Omrekeningskoersen

Er is een direct verband tussen betalingservaring en conversieratio’s (het percentage shoppers dat daadwerkelijk de checkout voltooit). Een frictieloos en snel betalingsproces leidt tot een hogere conversie. Onderzoek wijst bijvoorbeeld uit dat geoptimaliseerde betalingsprocessen de conversieratio’s met 10-15% kunnen verhogen. Omgekeerd jagen trage of onhandige betalingservaringen klanten weg – ongeveer 70% van de gebruikers verwacht dat online betalingen in minder dan 2 seconden worden verwerkt, en vertragingen kunnen het aantal conversies met wel 20% verminderen. Dat betekent dat als uw betalingsgateway er te lang over doet om te reageren, of als de klant moet wachten en zich afvraagt of zijn bestelling is doorgekomen, u tot een op de vijf potentiële bestellingen kunt verliezen als gevolg van ongeduld of onzekerheid. Snelheid en veiligheid gaan hier hand in hand : een snelle checkout is geweldig, maar niet als het de veiligheid opoffert (een fraudeprobleem zal de conversie op de lange termijn schaden omdat klanten het vertrouwen verliezen). Het doel is een balans waarbij beveiligingsmaatregelen aanwezig zijn, maar gestroomlijnd zijn (zoals efficiënte authenticatiestromen), zodat legitieme klanten door de kassa kunnen zoomen.

👉 Minder verlaten winkelwagentje

Het verlaten van de winkelwagen is een groot probleem in e-commerce. Terwijl mensen om vele redenen winkelwagentjes achterlaten (hoge verzendkosten, gewoon browsen, enz.), vertrekt een aanzienlijk deel vanwege betalingsgerelateerde problemen. Een veelvoorkomend probleem is wanneer shoppers de aangeboden betaalmethode van hun voorkeur niet zien – in feite heeft ongeveer 11% van de shoppers een aankoop afgebroken omdat ze de betalingsoptie van hun voorkeur niet konden gebruiken. Bovendien verlaat 13% winkelwagentjes simpelweg omdat de winkel niet genoeg betaalmethoden bood om uit te kiezen. Dit laat zien hoe belangrijk het is om de juiste mix van betalingsopties te bieden (daarover meer in de volgende sectie). Het benadrukt ook dat vertrouwen en comfort de conversie stimuleren: als een klant bijvoorbeeld alleen een bepaalde digitale portemonnee of zijn lokale betalingsapp vertrouwt om online te betalen, kan het zijn dat hij de aankoop opgeeft als hij deze niet ziet bij het afrekenen. Aan de andere kant kan het aanbieden van die vertrouwde methode de verkoop winnen. Evenzo kan een gebrek aan zichtbare beveiliging (geen vertrouwensbadges of een betalingsformulier dat er verouderd of onveilig uitziet) klanten bij de laatste stap afschrikken. Moderne consumenten zijn behoorlijk slim – velen zullen niet doorgaan als iets phishy aanvoelt.

👉 Merkreputatie en loyaliteit

Een veilige betalingservaring draagt ook bij aan klantloyaliteit op de lange termijn. Wanneer mensen een aankoop doen en alles soepel verloopt – hun betaling werd probleemloos verwerkt, ze kregen wat ze nodig hadden en ze hoefden zich nooit zorgen te maken over fraude – bouwt dit vertrouwen op in het merk. Na verloop van tijd stapelen deze positieve ervaringen zich op en komt de handelaar bekend te staan als een veilige plek om te winkelen. Dit kan een onderscheidende factor zijn in drukke markten. Integendeel, één spraakmakend beveiligingsincident (zoals een datalek of een stortvloed aan frauduleuze kosten die terug te voeren zijn op een site) kan de reputatie van een merk ernstig schaden. Nieuws over dergelijke incidenten reist snel en tast het vertrouwen aan, zelfs onder klanten die niet direct getroffen waren. Daarom is investeren in veilige betalingen niet alleen een IT-kwestie, maar een kernbedrijfsstrategie. Het gaat om het beschermen van de relatie met klanten.

In enquêtes zei 62% van de consumenten dat ze eerder geneigd zijn trouw te blijven aan een merk wanneer ze vlotte, probleemloze betalingen ervaren. Dat is een meerderheid van de klanten die een pijnloos betalingsproces gelijkstellen aan een merk dat hun herhalingsaankopen waard is.

Kortom, veilige betalingsverwerking is niet alleen loodgieterswerk – het is een cruciaal onderdeel van de klantervaring. Het bouwt vertrouwen op, wat op zijn beurt de kans op aankoop en herhaalbezoeken vergroot. Voor handelaren is de afhaalmaaltijd duidelijk: maak betalingen veilig, snel en gemakkelijk. Dit beschermt uw bedrijf niet alleen tegen fraude en nalevingsproblemen, maar zorgt ook direct voor meer omzet en bevordert loyaliteit. De volgende uitdaging is dan het aanbieden van de juiste betaalmethoden om tegemoet te komen aan de voorkeuren van de klant, die we nu zullen onderzoeken.

payment processing

Source: Unsplash.com

Verschillende betaalmethoden: waarom lokale voorkeuren belangrijker zijn dan kwantiteit

Er is een steeds groter wordende lijst met betaalmethoden die consumenten kunnen gebruiken – van traditionele creditcards tot bankoverschrijvingen, e-wallets, QR-codebetalingen, peer-to-peer-apps, mobiel geld en meer. Het is verleidelijk voor een online handelaar om te proberen “alles” aan te bieden om alle bases te dekken. Een deskundig perspectief (en veel ervaring van verkopers) laat echter zien dat het aanbieden van te veel irrelevante betalingsopties klanten kan overweldigen en de bedrijfsvoering kan bemoeilijken. De slimmere aanpak is om een diverse maar samengestelde reeks betaalmethoden aan te bieden, gericht op de lokale voorkeuren in elke markt die u bedient.

Laten we kort enkele belangrijke categorieën betalingstypen opsplitsen en waarom ze belangrijk zijn:

▸ Bankoverschrijvingen (inclusief account-to-account/A2A-betalingen)

Dit is een directe betaling van de bankrekening van de klant naar de rekening van de handelaar. In sommige regio’s, met name Europa, zijn bankoverschrijvingen een zeer populaire online betaalmethode – vaak gefaciliteerd door online banksystemen of nieuwere open banking-API’s. A2A-betalingen (account-to-account) zijn in wezen bankoverschrijvingen die vaak in realtime plaatsvinden, waarbij kaartnetwerken worden omzeild. Veel Europese klanten gebruiken bijvoorbeeld directe bankbetalingsopties die hen doorverwijzen naar hun internetbankieren om een betaling goed te keuren, waardoor het geld rechtstreeks van hun rekening naar de handelaar wordt verplaatst. Deze methoden worden gewaardeerd om hun veiligheid en lage kosten (geen kaartkosten) en hebben in bepaalde landen sterk de voorkeur. (In landen als Nederland is een op bankoverschrijving gebaseerde methode zelfs goed voor ongeveer driekwart van alle online transacties, veel meer dan creditcards.) Als u verkoopt in een markt waar directe bankbetalingen de norm zijn, is het ondersteunen van deze methoden essentieel. Aan de andere kant kan het aanbieden van een bankoverschrijvingsoptie in een land waar niemand het gebruikt voor e-commerce het winkelend publiek alleen maar in verwarring brengen.

▸ Digitale portemonnees en mobiele betalingen

Digitale portemonnees zijn wereldwijd geëxplodeerd in gebruik. Deze omvatten bekende mobiele portemonnees en betalingsdiensten waarbij klanten een saldo opslaan of hun kaarten/bankrekeningen koppelen – en vervolgens betalen met een e-mail/telefoonnummer of gewoon door in te loggen. Voorbeelden (zonder merken te noemen) zijn mobiele portemonnees op basis van besturingssystemen, online betaalrekeningen of ‘super-app’-portefeuilles. Tegen 2025 zullen digitale portemonnees naar verwachting goed zijn voor meer dan de helft van de wereldwijde e-commercebetalingen, wat benadrukt hoeveel consumenten portemonnees een handige en veilige manier vinden om te betalen. Wallets bieden vaak een snelle kassa (u hoeft niet elke keer kaartgegevens in te voeren) en extra beveiliging (tokenized transacties, biometrische toegang). Mobiele betalingen – waarbij uw telefoon wordt gebruikt om betalingen te autoriseren of te verzenden – overlappen met portemonnees en omvatten ook zaken als facturering via de provider of mobiele geldrekeningen die in sommige regio’s populair zijn (in delen van Afrika en Zuidoost-Azië groeit het gebruik van mobiele portemonnees bijvoorbeeld met meer dan 30% per jaar). De sleutel voor handelaren is om de portemonnees aan te bieden waar de lokale bevolking de voorkeur aan geeft. In het ene land gebruikt bijna iedereen Wallet X, terwijl naast de deur Wallet Y dominant is. Het is beter om de bovenste één of twee wallets per regio te integreren dan je checkout vol te proppen met tien verschillende wallet-opties. Klanten gebruiken er meestal maar één of twee regelmatig, en het tonen van een enorme lijst kan contraproductief zijn.

▸ Creditcards en betaalpassen

Kaarten zijn wereldwijd de klassieke online betaalmethode en nog steeds uiterst belangrijk. Ze bieden universele toegang – iedereen met een gangbare creditcard of betaalpas kan in theorie betalen op elke website die ze accepteert. Wereldwijd maken kaarten nog steeds een groot deel uit van de online transacties (ongeveer 54% van de e-commercetransacties in 2023 vond plaats via creditcards/betaalpassen). Dus vrijwel elke e-commerce handelaar accepteert kaarten. Dat gezegd hebbende, is de dominantie van kaarten in sommige markten langzaam aan het eroderen als gevolg van de opkomst van portemonnees en bankbetalingen. Het is verstandig om altijd kaarten te ondersteunen, maar ook de trends in de gaten te houden. Jongere consumenten kunnen er bijvoorbeeld de voorkeur aan geven hun kaart te koppelen aan een digitale portemonnee en via de portemonnee te betalen voor extra gemak. Houd er ook rekening mee dat er in sommige landen lokale kaartnetwerken of -formaten bestaan (niet bepaald merken om te noemen, maar sommige landen hebben bijvoorbeeld binnenlandse debetkaartsystemen die mogelijk speciale ondersteuning nodig hebben). Over het algemeen bestrijkt de ondersteuning van internationale kaartnetwerken veel terrein. Zorg er gewoon voor dat als u actief bent in een land met een sterk lokaal kaartsysteem of -vereiste (zoals binnenlandse debetkaarten), u dat ook dekt.

▸ Betalingen met QR-code

QR-codebetalingen hebben aan populariteit gewonnen, vooral in Azië, als een handige manier om met een smartphone te betalen. De manier waarop het werkt: de handelaar toont een QR-code bij het afrekenen (online kan dit een code op het scherm zijn), de klant scant deze met zijn bank- of portemonnee-app, die vervolgens de betaling voltooit. Het is in wezen een andere vorm van een account-to-account overdracht of portemonnee-betaling, maar geïnitieerd via een QR-scan. Het mooie van QR-betalingen is dat ze erg snel kunnen zijn en dat er geen kaart- of accountgegevens op de verkoperssite hoeven te worden ingevoerd – de overdracht vindt plaats via de vertrouwde app van de gebruiker. Hoewel QR-betalingen voor online aankopen niet wereldwijd alomtegenwoordig zijn, zijn ze enorm populair in bepaalde regio’s en demografieën (veel consumenten in delen van Azië geven er bijvoorbeeld de voorkeur aan om een QR te scannen voor betaling met hun super-app). Als u klanten bedient die dit verwachten (bijvoorbeeld door zich te richten op toeristen of grensoverschrijdende shoppers die het thuis gebruiken), kan het een goede optie zijn. Zo niet, dan is het misschien overdreven.

▸ Peer-to-peer (P2P) betalingsapps

P2P-apps zijn apps die oorspronkelijk zijn ontworpen voor vrienden die geld naar elkaar sturen, maar sommige zijn uitgebreid naar e-commerce kassa’s. Ze zijn vergelijkbaar met portemonnees, maar vaak rechtstreeks gekoppeld aan sociale of bankrekeningen. Sommige markten hebben bijvoorbeeld populaire apps waarmee een gebruiker verkopers kan betalen via dezelfde app die ze gebruiken om hun vrienden te betalen. De aantrekkingskracht is gemak: mensen houden geld in deze apps en gebruiken graag hun saldo. Voor verkopers kan het accepteren van een populaire P2P-betaling de verkoop openen voor klanten die liever helemaal geen kaarten gebruiken. Deze zijn meestal landspecifiek (elk land heeft zijn favoriete P2P-app). Als uit analyses blijkt dat een groot deel van uw publiek afkomstig is van een bepaalde app of als lokale concurrenten deze aanbieden, moet u dit overwegen. Maar nogmaals, als het niet populair is bij uw klantenbestand, kan het worden weggelaten om verwarring te voorkomen.

▸ Mobiel geld en facturering via provider

In sommige regio’s, vooral waar traditioneel bankieren niet zo wijdverbreid is, zijn mobiele geldrekeningen (beheerd door telecombedrijven of fintechs) gebruikelijk. Klanten hebben een mobiele portemonnee gekoppeld aan hun telefoonnummer. Ze kunnen online betalen door hun mobiele nummer en een pincode in te voeren of via directe facturering via de provider (de kosten gaan naar hun telefoonrekening). Deze methoden zijn zeer regiospecifiek – in delen van Afrika is mobiel geld bijvoorbeeld een primaire manier waarop veel mensen online transacties uitvoeren, terwijl het in Europa of Noord-Amerika zeldzaam is. Als u actief bent in opkomende markten of plaatsen waar een aanzienlijk deel van de consumenten mobiel geld gebruikt, is het de moeite waard om die methoden te integreren. Facturering via vervoerder kan ook nuttig zijn voor digitale goederen/microtransacties wereldwijd (hoewel de kosten hoog kunnen zijn). De regel geldt: ken je markt.

Kwaliteit boven kwantiteit

Het overkoepelende principe bij het aanbieden van betaalmethoden is kwaliteit boven kwantiteit. Het is beter om bijvoorbeeld 3-5 betalingsopties aan te bieden die de voorkeuren van 95% van uw klanten dekken dan om 15 opties naar hen toe te gooien waarvan de helft zelden wordt gebruikt. Te veel keuzes kunnen zelfs leiden tot beslissingsverlamming of wantrouwen (“Waarom zijn er zoveel rare betalingslogo’s waar ik nog nooit van heb gehoord?”). Een rommelige betaalpagina kan de gebruiker doen aarzelen, bang om de “verkeerde” optie te kiezen. Concentreer u op de meest relevante methoden: meestal een of twee grote kaartnetwerken, de beste een of twee alternatieve methoden (lokale bankbetaling of populaire portemonnees), en misschien nog een als er een aanzienlijke niche is. Een Europese handelaar kan bijvoorbeeld kaarten, één grote digitale portemonnee en één lokale bankoverschrijvingsmethode voor zijn land accepteren – dat zou de overgrote meerderheid van de klanten dekken. Het aanbieden van de juiste lokale methoden kan de conversie immers aanzienlijk verhogen. Door in te spelen op lokale voorkeuren, spreek je de taal van de klant bij betalingen, waardoor hij zich op zijn gemak voelt. Handelaren die internationaal uitbreiden, leren vaak dat elk land zijn eigen betalingscultuur heeft – aanpassing daaraan is cruciaal.

Bied tegelijkertijd geen methode aan waar niemand om heeft gevraagd of die niemand gebruikt alleen omdat deze bestaat. Het voegt onderhoudsoverhead toe en kan gebruikers in verwarring brengen. Vergeet niet dat elke extra betalingsintegratie moet worden onderhouden, bijgewerkt en gecontroleerd op beveiliging. Het is niet gratis – er is technische complexiteit in het hebben van veel opties. Een mantra van betalingsexperts is: “wees aanwezig waar uw klanten zijn, maar laat ze niet door lawaai waden om het te vinden.” In de praktijk betekent dit dat je je onderzoek voor elke markt moet doen: als mobiele portemonnees enorm populair worden (aangezien portemonnees wereldwijd een opwaartse trend vertonen), zorg er dan voor dat je de belangrijkste hebt. Als bankbetalingen in een bepaalde regio (zoals een groot deel van Europa) meer worden vertrouwd, neem die dan op. Als u twijfelt, kunnen analyses en enquêtes een leidraad zijn voor wat mensen op uw site willen gebruiken.

Ten slotte is het vermeldenswaard dat het aanbieden van de voorkeursbetalingsopties ook verband houdt met vertrouwen. Wanneer een klant zijn favoriete methode beschikbaar ziet, geeft dit een gevoel van vertrouwdheid en vertrouwen. Een klant kan bijvoorbeeld denken: “Ik gebruik deze digitale portemonnee de hele tijd, dus ik vertrouw erop dat ik er hier mee betaal.” Of: “Met deze site kan ik betalen via mijn lokale bank-app – ze richten zich echt op klanten zoals ik.” Die gevoelens vertalen zich direct in een grotere kans om de aankoop af te ronden. De keerzijde (het niet zien van een vertrouwde optie) kan hen doen twijfelen of de site er echt op gericht is hen van dienst te zijn.

Kortom, diversifieer uw betaalmethoden strategisch. Behandel de belangrijkste manieren waarop uw doelklanten graag betalen, vooral lokale favorieten, maar vermijd de valkuil van “te veel opties”. Het houdt uw checkout eenvoudig, snel en effectief – precies wat klanten en uw bedrijfsresultaten willen.

FAQ

Source: Depositphotos

Veelgestelde vragen

Wat is een merchant acquirer?

Een financiële instelling of betalingsverwerker die handelaren in staat stelt kaart- en digitale betalingen te accepteren en geld op hun rekening te storten.

 

Wat is de ideale checkout flow?

Snel, veilig en wrijvingsloos — met minimale stappen, lokale voorkeursbetaalmethoden en sterke authenticatie alleen wanneer dat nodig is.

Welke strategieën kunnen worden gebruikt om de conversieratio's van de kassa te verbeteren?

Gebruik betalingen met één klik, bied lokale en vertrouwde betaalmethoden aan, optimaliseer voor mobiel, verminder formuliervelden en zorg voor zichtbare beveiligingsindicatoren.

Wat zijn de belangrijkste maatstaven waarmee u rekening moet houden bij het evalueren van de efficiëntie van de kassa?

Percentage verlaten winkelwagentjes, slagingspercentage van betalingen, time-to-checkout en verhouding tussen goedkeuring en weigering.

Welke invloed heeft het optimaliseren van de checkout-ervaring op de algehele verkoopprestaties?

Het vergroot het vertrouwen, vermindert het aantal drop-offs, verhoogt het aantal voltooide aankopen en versterkt de merkloyaliteit, waardoor de conversie en omzet direct worden verbeterd.

Artikel delen
Dimitar Dimitrov
Dimitar Dimitrov
CEO, Wincompany.io | Socialscore.io

Digital strategy business consultant specializing in eCommerce, FinTech, Payments, Gaming, and TELCO.

Vergelijkbare artikelen
Verwerking van betalingen voor kleine bedrijven: essentiële tips
5 min. lezen

Verwerking van betalingen voor kleine bedrijven: essentiële tips

Betalingsafhandeling is belangrijk voor kleine bedrijven omdat ze hiermee betaald kunnen worden voor hun goederen en diensten. Creditcards, bankkaarten en digitale portemonnees zijn slechts enkele van de manieren waarop dit kan worden gedaan. Het kiezen van de juiste betalingsverwerker kan een groot effect hebben op hoe goed een bedrijf werkt, hoe veilig het is en […]

Artikel lezen
Hoe blijf je veilig als cyberdreigingen toenemen?
3 min. lezen

Hoe blijf je veilig als cyberdreigingen toenemen?

Technologische vooruitgang zorgt voor substantiële veranderingen en transformaties in de betalingsindustrie. Het gemak en de efficiëntie die mobiele apps, e-wallets en online betalingssystemen aan consumenten bieden, komen in een stroomversnelling. Daarom is cyberbeveiliging een topprioriteit voor bedrijven.

Artikel lezen
Bridge Now

Laatste nieuws NU

10+ ongelezen

10+