Naast het kiezen van het juiste onderwerp is het belangrijk om een strategie en een plan te hebben. Wie is je doelgroep? Is er interesse in het door jou gekozen onderwerp? Hoe kun je je cursus verkopen? Hoe kun je het verbeteren en naar een hoger niveau tillen? Wil je meer weten, lees dan nu dit artikel.
Aarzel niet om je eigen online cursus te maken
Je hebt meestal geen certificaat, licentie of diploma nodig om een online cursus te maken. Maar het hangt af van uw vakgebied. De meeste online cursussen worden gemaakt door mensen die hun kennis hebben opgedaan door informeel leren en zelfstudie. Natuurlijk, als u een “stempel” van deskundigheid aan uw cursus wilt toevoegen, bijvoorbeeld met een certificaat of ander document, kan dit een voordeel voor u zijn.
Beantwoord de volgende vragen voordat je aan je online cursus gaat werken:
- Heb ik kennis die nuttig kan zijn voor anderen?
- Kan ik mensen iets aanbieden wat ze misschien willen proberen?
- Zijn er andere mensen die geïnteresseerd zijn in dit onderwerp?
- Heb ik een vaardigheid die de meeste mensen niet hebben?
Als je een van deze vragen met ja hebt beantwoord, begin dan met het maken van je online cursus. Je hebt de wereld waarschijnlijk iets te bieden.
1. Een onderwerp dat niet alleen jou interesseert, maar ook je publiek
Kies een cursusonderwerp dat je kent of leuk vindt. Ben je een leraar Engels of een programmeur? Maak een online cursus Engels of programmeren.
Vergeet tegelijkertijd niet om het onderwerp interessant te maken voor uw publiek. Je moet het gevoel hebben dat het door jou gekozen onderwerp bij hen zal resoneren. Dit is de enige manier waarop je het interessant genoeg kunt maken om mensen geïnteresseerd te houden. Als u een onderwerp kiest dat uw aandacht niet “trekt”, wordt dit weergegeven in het algehele resultaat. Ook zul je je er waarschijnlijk snel mee vervelen.
Deel uw knowhow over een onderwerp dat bij u past
Denk na over je ervaring, vaardigheden en talenten. Hou je van koken? Start een online kookles. Je hoeft geen expert te zijn in het onderwerp dat je kiest voor je online cursus. Het belangrijkste is dat je erin slaagt. De meest succesvolle onderwerpen zijn immers meestal de onderwerpen die als een hobby worden beschouwd.
Onthoud dat als je het onderwerp leuk vindt, er goed in bent, er ervaring mee hebt en het ook een behoefte aan iemand anders vervult, je in de beste positie bent om geld te verdienen met je expertise;
Praat over wat trending is
Je online cursus hoeft niet over je hobby te gaan. Je kunt een onderwerp kiezen dat resoneert in de samenleving. Nogmaals, je moet goed geïnformeerd zijn in het veld en, belangrijker nog, de trends volgen. Ontdek waar mensen in geïnteresseerd zijn, waar ze naar op zoek zijn en wat ze missen. Deel uw inzichten met hen.
Deze focus kan niet worden bereikt zonder uitgebreid onderzoek naar bronnen die verband houden met het onderwerp. Je moet diep graven, het begrijpen en het kunnen communiceren, terwijl je je eigen mening of ervaring hebt.
Wil je slagen? Dit is wat u moet weten
Welk onderwerp je ook kiest, je persoonlijke ervaringen en verhalen zullen een aanwinst zijn voor de cursus. Ook je kennis en vaardigheden in het werkveld zijn belangrijk. Door jezelf als expert te presenteren , wordt de cursus geloofwaardiger.
Om je cursus aantrekkelijk te maken, is het zeker de moeite waard om een pakkende titel te bedenken. De titel moet zo duidelijk mogelijk maken voor wie de cursus is bedoeld en wat ze gaan leren. Hoe beknopter de titel, hoe groter de kans dat mensen die geïnteresseerd zijn in het onderwerp zich aanmelden voor de cursus.
2. Bieden jullie een cursus aan?
Wanneer u een onderwerp kiest voor een online cursus, controleer dan of er interesse in is. Niets zal je meer teleurstellen dan erachter te komen dat je uren hebt besteed aan het voorbereiden van een cursus die niemand zal volgen.
Voordat je begint, doe je wat marktonderzoek om te zien of er vraag is naar je onderwerp. Stel jezelf 3 basisvragen en ontdek de antwoorden:
- Is er veel vraag naar uw onderwerp? Zijn mensen erin geïnteresseerd? – Gebruik verschillende tools om erachter te komen hoe populair en gewild uw onderwerp is, verken sociale media en ontdek wat mensen het meest doen met betrekking tot uw onderwerp.
- Kan uw online cursus een gat in de markt opvullen? – Onderzoek de concurrentie in uw vakgebied. Wat hebben mensen kunnen leren en wat kun je ze bieden?
- Zullen mensen bereid zijn om voor je cursus te betalen? – Zoek uit of de oplossing voor het probleem dat je in je cursus aanbiedt aantrekkelijk genoeg is voor mensen om ervoor te betalen. Probeer ook een vorm van voorverkoop van je cursus om te zien of het überhaupt de moeite waard is om een cursus te maken. Vergeet niet naar de concurrentie te kijken. Als mensen bereid zijn ze te betalen, is de kans groot dat ze jou betalen.
Onderschat de concurrentie niet
Voordat u uw fantastische online cursus in de online wereld lanceert, moet u weten wat de concurrentie aan het doen is. Ontdek wat ze klanten bieden, wat klanten waarderen en wat ze missen, het formaat en de structuur van de cursus of de doelgroep waarop ze zich richten. Laat uw hoofd niet hangen als u merkt dat uw branche zeer concurrerend is.
Probeer een gebied te vinden dat anderen in de branche niet bestrijken. Dit wordt jouw ‘haakje’ voor potentiële studenten. Maak dit gebied de focus van je cursus. Je zult zeker in staat zijn om trainingen te verkopen die mensen iets extra’s geven, in plaats van een cursus die hetzelfde is als tientallen of honderden andere.
3. Wie is je doelgroep?
Het kennen van uw doelgroep is de sleutel tot uw succes. U moet zich ervan bewust zijn wie uw groep mensen is die uw online cursus zou kunnen kopen.
Als je weet voor wie je je cursus voorbereidt, zal het veel gemakkelijker zijn om hem voor te bereiden. Waarom?
- U zult weten wat hen motiveert om te kopen.
- Je weet welke problemen ze willen oplossen.
Het is belangrijk om je publiek of doelgroep zo goed mogelijk te kennen. Deze kennis zal het gemakkelijker maken om niet alleen na te denken over de inhoud, maar ook over het formaat van de cursus, hoe deze te promoten, de doelgroep, de communicatietaal, enz…
Wat moet je weten over je doelgroep?
- Welke communicatiekanalen gebruiken ze (sociale media, tv, radio, print)?
- Wat doen ze voor de kost?
- Waar zijn ze in geïnteresseerd?
- Wat is hun leeftijd?
- Wat is hun gemiddelde inkomen?
- Waarom hebben ze voor jouw opleiding gekozen?
- Hoeveel zouden ze bereid zijn te betalen voor zo’n cursus?
4. Hoe kunt u uw online cursus verkopen?
Als uw online cursus niet gratis is, maar u besluit deze te verkopen, moet u een verkoopplatform kiezen dat aan uw behoeften voldoet en gemakkelijk en vriendelijk is voor uw klanten.
Het juiste verkoopplatform kan het verkopen van uw online cursussen veel gemakkelijker maken. Hoe moet een eenvoudig en effectief platform voor het verkopen van online cursussen eruit zien?
- Het is gemakkelijk te gebruiken – niet alleen voor u, maar ook voor uw klanten. Het stelt u in staat om de processen op te zetten die u nodig heeft om te verkopen.
- Het kost u niet onnodig geld uit uw zak – u betaalt een redelijk bedrag om het uit te voeren. Als je de cursus niet verkoopt, betaal je niets. Als je toch verkoopt, is de commissie redelijk.
- Het werkt met andere zakelijke tools – het kan worden gekoppeld aan uw bank, factureringssysteem, e-mailtools, enz.
- Het heeft betrouwbare klantenondersteuning – als u ergens niet zeker van bent, heeft het platform klantenondersteuning om uw probleem in de kortst mogelijke tijd op te lossen en in een taal die u begrijpt.
5. Vertel ons over uw project en ontdek hoe het gaat
Zou het niet zonde zijn om uren te besteden aan voorbereiding en vervolgens winst mis te lopen omdat je je online cursus niet genoeg hebt gepromoot? Vergeet niet om je project goed te promoten. Daarom loont het om het marketinglandschap te begrijpen. Marketing is wat uw product onder de aandacht van uw doelgroep brengt.
Hoe kun je je cursus promoten?
- Laat het ze weten met een e-mailmarketingcampagne.
- Promoot het op sociale media.
- Maak er ruimte voor op je website of blog.
- Betrek de juiste influencers bij je promotie.
- Bied het aan in een community die je doelgroep samenbrengt.
De meest effectieve promotie is degene die past bij uw doelgroep. Denk aan de promotiekanalen die hen aanspreken, het type behandeling dat ze verkiezen (afbeeldingen, video’s, artikelen, verhalen, enz.), de taal die ze spreken, de sociale netwerken waarop ze zich bevinden, enz. Als je het budget hebt, kun je betalen voor adverteren op bijvoorbeeld Facebook of Google Search.
Feedback – geweldige hulp
Als je wilt weten hoe je het doet met je online cursus, wat je goed doet en wat je studenten missen, is het de moeite waard om wat feedback te krijgen. Op deze manier kun je de gegevens gebruiken om je cursus te verbeteren en naar een hoger niveau te tillen.
Je kunt feedback krijgen tijdens de cursus, maar ook na afloop van de cursus. Naast online vragenlijsten kun je ook tools gebruiken om gegevens te verzamelen uit bijvoorbeeld marketingcampagnes. Deze omvatten Google Analytics, Facebook Insights en meer.
Onthoud dat een succesvolle online cursus niet alleen afhangt van je kennis en vaardigheden, maar ook van de juiste leerstof, kennis van de doelgroep, de nodige promotie en inzichten uit feedback.